X

29.03.2020

E3 Cyclo - Johan Museeuw Classic

Op het parcours van de

E3 Classic

Info

E3 Cyclo - Johan Museeuw Classic wordt uitgesteld

Om de risico's op verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken, vooral op plaatsen waar veel mensen samenkomen, willen wij als organisator mee onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben dan ook beslist om de Johan Museeuw Classic, gepland voor 29 maart, te verplaatsen naar een latere datum dit jaar.

Lees meer

E3 Cyclo - Johan Museeuw Classic

Zet je schrap voor de eerste toertocht van de Champions Tour op zondag 29 maart! Niemand minder dan Johan Museeuw bijt de spits af en laat je kennis maken met het parcours van de E3 BinckBank Classic. Natuurlijk ontbreken de Oude Kwaremont en de Paterberg niet maar het mooiste stuk houden we voor het laatste! Net zoals vorig jaar gaat de route over de befaamde E3-helling, beter bekend als de Karnemelkbeekstraat, die de laatste jaren telkens een beslissende rol speelde bij de profs. Uiteraard rijdt De Leeuw van Vlaanderen zelf ook mee. Wie weet geeft hij je wel tips over hoe je nu het best over kasseien rijdt!

Parcours Praktische info

Bio Johan

Johan Museeuw is met voorsprong de beste klassieke renner van de jaren 90'. Maar liefst 113 overwinningen sieren zijn palmares. Van de laatste Tourrit op de Champs-Elysées in 1990 tot de Omloop het Volk in 2003. Johan heerste over het peloton en schreef maar liefst drie maal de Ronde van Vlaanderen en drie maal Parijs-Roubaix op zijn naam. Wie kan dat zeggen?! En dan vergeten we nog bijna zijn legendarische overwinning op het WK 1996 in Lugano. Niet voor niets noemen we hem dan ook terecht 'De Leeuw van Vlaanderen'.

Zelf won hij tweemaal de E3 BinckBank Classic. Op dit parcours kan je nu zelf je benen laten spreken.

Parcours

Je kan kiezen uit 3 afstanden: 78km, 121km en 157km. In de rit van 157km krijg je maar liefst 15 hellingen en 1 kasseistrook voor de kiezen. De Donderij zal je laten daveren op je stalen ros, nog vóór de echte finale moet beginnen! Daarnaast serveren we je al de belangrijkste hellingen van de E3 BinckBank Classic tussen Harelbeke en Brakel.

Ook de 121km is een pittige tocht met maar liefst 10 hellingen. Zowel de 157km en de 121km komen langs de befaamde Oude Kwaremont en Paterberg. Op deze hellingen is al vele malen het verschil gemaakt door de allergrootste kampioenen.

Doe je het liever iets rustiger aan dan is de kortste afstand van 78km met 3 hellingen misschien wel iets voor jou. De E3-helling (Karnemelkbeekstraat) is er ook dit jaar weer bij. Je krijgt deze helling in alle 3 de afstanden voor de kiezen!

GPX-downloads zullen steeds 2 dagen voor het event beschikbaar zijn via Route You.

Ontdek hier het parcours!

Ook al nieuwsgierig naar het parcours? Verken hieronder alvast de belangrijkste hellingen die je moet temmen.

Hellingen

 

Parcours Taaienberg

1 Taaienberg

Deze helling is onlosmakelijk verbonden met Tom Boonen, de natuurlijke opvolger van Johan Museeuw. Hier stak hij altijd als eerste het vuur aan de lont door in het gootje loeihard naar boven te knallen. Rij je in het gootje of ga je de uitdaging op de kasseien aan? Voor elk wat wils op deze steile klim met een maximaal stijgingspercentage tot 16%. Leg dus niet vanaf de eerste meters al je kaarten op tafel, want deze kuitenbijter van 890 meter lang kan je plots verrassen!

(157km)

Meer info

Parcours Paterberg

2 Paterberg

Samen met de Oude Kwaremont vormt de Paterberg een belangrijke 'lus' in het Vlaamse wielerlandschap. In tegenstelling tot de Ronde Vlaanderen loopt de lus andersom. De Paterberg komt dus voor de Oude Kwaremont en heeft een totaal ander profiel dan zijn grote broer. Kort en krachtig met een maximum stijgingspercentage van 20,3%. Zorg ervoor dat je hier niet te voet komt te staan!

(121km - 157km)

Meer info

Parcours Oude Kwaremont

3 Oude Kwaremont

De Oude Kwaremont is de langst geplaveide beklimming van België. Op de eerste honderden meters asfalt heb je misschien nog het idee van goed te zitten maar daarna begint de weg naar de hel, 1600m 'kinderkopjes' die sinds 1993 een beschermd moment zijn. Onderweg passeer je het beroemde dorp Kwaremont waar het altijd krioelt van het volk. Hier waan je je een echte flandrien!

(121km - 157km)

Meer info

Parcours Karnemelkbeekstraat (E3-helling)

4 Karnemelkbeekstraat (E3-helling)

Sinds 5 jaar speelt deze helling een belangrijke rol bij de profs tijdens de E3 BinckBank Classic. Zo legde Peter Sagan hier al twee keer de basis voor zijn overwinning. Oorspronkelijk werd deze helling gebruikt als afdaling van de Knokteberg. Zonde, want deze helling is veel lastiger dan de Knokteberg of de naburige Côte de Trieu. Onderschat zeker niet het knikje van 18% en de lange uitloper. 1530 meter pure fun!

(78km - 121km - 157km)

Meer info

Parcours Tiegemberg

5 Tiegemberg

De Tiegemberg staat niet meteen bekend als de zwaarste helling in de Vlaamse Ardennen, maar met een gemiddeld stijginspercentage van 5.6% en een lengte van 750 m, mag je hem zeker niet onderschatten. Hij wordt niet voor niets zo vaak opgenomen in menig wielerklassieker. Als de wind er uit de verkeerde richting blaast, wil je er zo snel mogelijk boven zijn.

(78km - 121km - 157km)

Meer info

Praktisch

Deelnamepakket

 • Een verzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Seingevers op het parcours en aan de start-/finishlocatie
 • Een uitgebreide bevoorrading* aan elke controlepost met 6D sportvoeding en sportdrank, water en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit
 • Technische bijstand
 • Parcourssticker met hellingen, kasseistroken en bevoorradingen
 • Perfecte signalisatie op het parcours
 • Medische service op iedere controlepost en aan de aankomst
 • Koffie aangeboden voor de start
 • Er zullen bij de start Energy Nougat Cranberry repen worden uitgedeeld aan elke deelnemer (zowel bij Scan & ride als bij de daginschrijvingen)
 • Massage bij de finish

* Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

Afhalen deelnamepakket

Bij je online inschrijving krijg je van ons meteen een e-ticket toegestuurd. Op vertoon van je e-ticket (geprint of op smartphone) kan je ter plaatse je kaderplaatje afhalen aan de Scan & Ride balies. Dankzij de Scan & Ride hoef je zelfs niet meer van de fiets en verlies je geen tijd aan de start van jouw favoriete wielertocht!

Schrijf je liever ter plaatse in? Dat kan, dan krijg je van ons na betaling meteen je kaderplaatje. Wij raden je ten sterkste aan om je fiets te stallen in de bewaakte fietsenparking zodat je zonder zorgen en rustig je inschrijving kan afhandelen!

De inschrijvingsstand is geopend op zondag 29 maart.

Inschrijven

Start

VTI Harelbeke
Stasegemsesteenweg 40
8530 Harelbeke

 • 157 km tussen 7u30 en 9u00
 • 121 km tussen 7u30 en 10u00
 • 78 km tussen 7u30 en 11u00

Finish

Forestierstadion
Stasegemsesteenweg 23
8530 Harelbeke

Officiële sluiting finish om 17u00.

Bereikbaarheid & parkings

De organisatie voorziet voldoende parking in de nabijheid van start en aankomst. Op deze manier kan je veilig je wagen parkeren en geraak je vlot bij de startlocatie.

Het gedetailleerde parkingplan vind je hier binnenkort.

Bevoorrading

 • 157 km: 3 bevoorradingen, bevoorrading 1 na 41,5km, bevoorrading 2 na 94km, bevoorrading 3 na 122km
 • 121 km: 2 bevoorradingen, bevoorrading 1 na 41,5km, bevoorrading 2 na 86,5km
 • 78 km: 1 bevoorrading na 41,5km

Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

Overnachting

Meer info over de overnachtingsmogelijkheden vind je via de volgende toeristische diensten:

Voorbereiding

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Meer informatie over gezondheid & sporten vind je .

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

6D sports nutrition

6D sports nutrition zorgt ervoor dat jij genoeg energie hebt voor je heldentochten. Bekijk hieronder hun voedingsschema om in topvorm aan de start (en finish!) te staan.

Heb je nog vragen over optimaal gebruik van sportvoeding? Spring dan zeker eens binnen op de 6d-stand tijdens de E3 Cyclo -Johan Museeuw Classic. Je kan er professioneel sportvoedingsadvies inwinnen en zet meteen de theorie om in praktijk want dankzij 6d Sports Nutrition ga je op pad met een aantal producten naar keuze om het eerste deel van de tocht af te werken!

Peloton Cycling Team

Word jij onze kopman of kopvrouw?

Het Peloton Cycling Team brengt gepassioneerde fietsers zoals jij samen en laat je genieten van wat jou het dierbaarst is: jouw koersfiets!

Niets leukers dan samen stoempen, klimmen, nieuwe wegen ontdekken, afzien en nagenieten. Tempo en snelheid is bijzaak. Fun is het doel.

Laat je meedrijven in het wiel, of zet je op kop, en maak deel uit van onze wielerclub!

Sluit je hier aan bij ons Peloton

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de E3 Cyclo! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Goede doel

Duchenne Parent Project België vzw werd opgericht door een aantal ouders van kinderen met de ziekte van Duchenne en zamelt fondsen in waarmee wetenschappelijk onderzoek wordt gesteund in binnen- en buitenland. Het onderzoek is immers verschrikkelijk duur en omdat het een zeldzame ziekte is, is er voor de farmaceutische sector slechts een beperkte winstverwachting.

Trap jij mee de ziekte van Duchenne de wereld uit? Dit kun je doen door bij je inschrijving € 5 extra te betalen. Die 5 euro wordt integraal doorgestort naar het Duchenne Parent Project.

Wil je iets meer doen en een gift doen? Voor giften vanaf € 40 ontvang je een fiscaal attest. Fiscaal aftrekbare giften kunnen via:
Kan-GO! Fonds, 3000 Leuven.
Stort uw gift op rekening nr. BE45 7340 1941 7789 met referte code: 400/0017/21181

Meer info op www.duchenneparentproject.be

The essential Guide for cycling in Flanders

Cycling in Flanders

Waarom niet langer in de buurt vertoeven? Ga als een echte Flandrien afzien op de bekende bergs & cobbles.
Ontdek indrukwekkende routes, toffe events, uitdagende bucket lists en tips voor je verblijf!
Bezoek de meest historische steden van Vlaanderen en lest de dorst met een van onze bekende bieren.

Ondek Vlaanderen als een echte Flandrien!

www.cyclinginflanders.cc

Cycling Vlaanderen

Cycling Vlaanderen

Fietsen over een typisch Vlaams parcours: bochtig, hoog en laag, onder en boven. Dat is waar Cycling Vlaanderen voor staat! Ontdek samen met ons de oneindige rijkheid van het fietsen en deel jouw passie met duizenden andere wielerfanaten! Sluit je aan en laat je verrassen door de vele voordelen die je ontvangt als lid!

Word lid!

Contact

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in uw ervaring van ons evenement. Wij horen graag uw opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar uw reactie.

ORGANISATIE & PERS

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton